top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Hvilepuls i hverdagen - yoga for stressmestring

Ferietid er lik hviletid for de fleste av oss. Da har vi fokus på å roe ned, hente oss inn og logge av. Og godt er det, men det hjelper ikke så mye om tiden før og etter er et kappløp med tiden og vi lar oss bombardere med info, input, oppgaver og krav fra morgen til kveld. Vi må finne hvilepulsen også i hverdagen!


Ja, verden i dag er hektisk. Det er ikke kun èn fysisk mailboks vi skal håndtere men maaaange om vi tar med sosiale medier, apper osv. Og i tillegg har vi de mentale mailboksene, alt vi legger på oss selv, alt vi skal klare og alt vi skal være. Vi omgir oss med en konstant strøm av informasjon og krav, og på toppen av det - våre egne høye forventninger. Vi er så flinke, raske og prestasjonsfokuserte at vi glemmer at for å klare alt dette så må vi også hvile.


Vi er ikke maskiner. Vi er mennesker. Vi må ha pusterom.


Utfordringen er at dette pusterommet er det ingen andre som gir oss. Vi må ta det selv.


Og når vi kjører på i full speed hele tiden er det vanskelig å huske på, og ikke minst være oppmerksom på hvor sårt vi trenger det, før nesten er for sent og både vår fysiske og mentale helse får oss til å våkne opp (om vi er heldige).


Og selv da er det vanskelig. For det er ikke bare å sette seg ned og søke ro. Mange av oss blir like stresset av det, stresset av å ikke gjøre noe.


Så hva kan vi gjøre da? Finnes det en løsning?


Ja, vi kan alltid gjøre bedre prioriteringer for oss selv, ta bort og redusere på noe av vekten som tynger oss. Men det hjelper lite om bevisstheten rundt hva vi trenger ikke er der. Da tar vi ofte bare bort med en hånd og lesser på med den andre.


Den beste medisinen er å finne kontakt med egen kroppen.


Kroppen vår gi oss hele tiden viktige signaler på hva vi trenger, men alt kjøret rundt oss gjør det vanskelig for oss å fange dem. Vi overhører rett og slett vår egen indre stemme som har viktig informasjon å gi oss. Til å hjelpe oss med å opprette og beholde kontakten har vi yoga og mindfulness.


Yoga og mindfulness tar på ingen måte bort stress, men hjelper oss med å håndtere det. For stress i seg selv er ikke skadelig. Vi opplever alle stress, og det er en del av vår naturlig respons for å kunne stå på når vi trenger det, prestere og levere. Stress kan til og med virke oppkvikkende, gjøre at vi føler oss levende og sterke.

Men vedvarende stress over tid er skadelig. Og det er forskjellen mellom disse to vi skaper bevissthet rundt gjennom yoga og mindfulness.


Yoga- og mindfulnessverktøyene hjelper oss å flytte fokus fra det ytre til det indre. Disse praksisene tar oss inn i kroppen, så vi kan bli bevisst hva som faktisk rører seg i oss og hva kroppen prøver å fortelle oss.


De fysiske yogaøvelsene, pusteøvelser og meditasjonen bidrar alle til å lede kroppen fra aktiveringen av det sympatiske nervesystemet (flukt, kamp, frys responser) over til det parasympatiske nervesystemet, som er ro og restitusjon.


Vi er ikke lagd for å gå på full speed hele tiden, og yoga og mindfulness gir oss verktøyene for å komme tilbake til ro innimellom slagene. De hjelper oss å mestre hverdagen gjennom bevissthet på hva vi trenger, og teknikkene skaper rent fysiologisk mer ro i kropp og sinn.


Og derfra kan vi ta bedre valg for oss selv. Derfra kommer energien tilbake, fokus og konsentrasjon øker, prestasjonene blir bedre.


Altså det handler ikke om å bare slappe av. Men å finne balanse mellom prestasjon og hvile. Og svaret er i deg selv. Noen tåler mye, andre mindre. Du må ta hensyn til deg, og du må finne din vei. Hva forteller din kropp deg?!


Og trenger du litt fakta for å backe dette opp, her er hva ulike studier viser:


Redusert fysiologisk stress: Yoga og mindfulness har vist seg å senke nivåene av stresshormoner som kortisol i kroppen. Dette kan bidra til å redusere hjertefrekvensen, blodtrykket og spenninger i muskulaturen.

Bedre konsentrasjon og fokus: Gjennom å praktisere mindfulness lærer vi å forbedre vår evne til å fokusere på en oppgave av gangen, uten å la tankene vandre. Dette kan resultere i økt produktivitet og effektivitet.

Økt emosjonell regulering: Yoga og mindfulness kan hjelpe oss med å gjenkjenne og håndtere våre følelser på en konstruktiv måte. Dette kan redusere overdreven reaktivitet og impulsivitet i stressende situasjoner.

Bedre søvnkvalitet: Praksisene kan hjelpe til med å roe sinnet og lindre søvnløshet. En mer avslappet tilstand før sengetid kan forbedre søvnkvaliteten betydelig.

Styrket tilstedeværelse: Yoga og mindfulness trener oss i å være mer til stede i øyeblikket, noe som kan bidra til å redusere ruminerende tanker om fortiden eller bekymringer om fremtiden.

Styrket forholdet til kroppen: Yoga fremmer kontakt til kroppen gjennom fokus på kroppsbevegelse og aksept for egne grenser og behov.

Fremmer selvomsorg: Å sette av tid til disse praksisene kan være en måte å vise omsorg for deg selv og prioritere egen velvære. Det gir en god følelse, men styrker også evnen for egenomsorg på alle arenaer i livet.


Å skape rom for ro og restitusjon i hverdagen er ikke bare en luksus for ferier, det er en nødvendighet for å opprettholde balanse i en hektisk hverdag!Siste innlegg

Se alle

Bình luận


bottom of page