top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Hvordan finne sommerlykken?!


Først og fremst, det er ingen andre enn DU som kan gjør deg virkelig lykkelig!


Når jeg virkelig tok det inn så følte jeg på en enorm lettelse. Frihet!


For det betyr også at jeg ikke er ansvarlig for å gjøre andre lykkelige. Et lykkelig og godt liv kommer ikke utenfra. Vi er alle fri til å skape det for oss selv.


Våre nære relasjoner er selvsagt utrolig viktige for oss, men det betyr ikke at vi er ansvarlige for hverandres lykke. Vi må fylle opp egen kopp. Vi må være bevisst hvordan vi har det og hvordan vi vil ha det, og så kommunisere det tydelig. Hva andre gjør eller ikke gjør, gir eller ikke gir, det kan vi ikke kontrollere. Men, det vi har kontroll over er hvordan vi forholder oss til det, møter det og reagerer på det.


Og der ligger nøkkelen. Du er den eneste personen som kan gi deg alt du vil ha fordi du vet hva du trenger og du kan velge veien dit.


Samtidig er det slik at vi har forventninger, ønsker og behov som også omfatter andre mennesker og spesielt våre nære.


Nå som sommerferien er her, så følger det også med mange forventninger og ofte en del skuffelser.


For det er lett å bli skuffet når vi ikke føler at andre innfrir forventningene våre, eller vi kjenner på at vi ikke ønsker eller kan innfri andres forventninger.Så hva gjør du? Hvordan skape din egen sommerlykke??


Følgende bevisshetsøvelser og råd er dine hjelpere:


Fokus på det som er bra

Hver dag vil inneholde både positive og negative opplevelser. Du kan velge å rette fokus mot de gode tingene, heller enn å dvele ved de negative. Ting blir stort sett ikke bedre av å grave seg ned i det som ikke ble som forventet. Flytt tankene over til det du er takknemlig for og gjør mer av det.


Aksepter endringer

Familieferier kan være fulle av overraskelser og uforutsette hendelser. Prøv å akseptere endringer og omfavne dem som en del av opplevelsen. Fleksibilitet og tilpasningsevne kan bidra til å redusere stress og skape en positiv atmosfære.


Kommunikasjon

De rundt deg kan ikke gjette seg frem til hva du vil og ønsker. Kommuniser hva som er viktig for deg og hva som må til for at du skal ha en god dag. Og, like viktig, vær lydhør for andres ønsker og hva som er viktig for dem. Lag en plan for dagen eller uken slik at alle får gjøre noe som er viktig for dem. Da har du både forventningsstyring og alle har noe å glede seg til!


Sett grenser

Selv om det er viktig å tilbringe tid sammen som en familie, er det også viktig å respektere individuelle behov. Ta hensyn til hverandres grenser og behov for tid alene eller egentid. Dette kan bidra til å opprettholde balansen og gi alle mulighet til å slappe av og lade opp.


Hold på aktiviteter du vet gjør deg godt

Ikke legg bort yoga, trening, turgåing eller annen aktivitet du liker og som du vet gjør deg godt. At du fortsetter dine faste praksiser, om enn i tilpasset mengde, er viktig for helsen din både fysisk og mentalt.


Vær her nå

Du kaster bort dagene dine om du fortsetter å bekymre deg for det som skal skje etter ferien, eller hva som skjedde før. Vær tilstede, her og nå.

Vanskelig?


Pust - dype inn- og utpust fem ganger - og kjenn inn i kroppen din.

Slipp skuldrene ned, slipp opp i kjeven, la tungen senke seg ned fra ganen. Holde gjerne en hånd på hjertet og en på magen og fortsett å puste naturlige åndedrag mens du følger inn og utpust. Når du kjenner at kropp og sinn har roet seg. Bli bevisst omgivelsene dine og la oppmerksomheten hvile i øyeblikket.


Tilstedeværelse i øyeblikket er nøkkelen til å skape ekte forbindelse og glede i relasjonene dine. Det er fristende å bli distrahert av teknologi, bekymringer eller planlegging av fremtidige aktiviteter, men minn deg selv om hvor viktig det er å bare om koble av å bare være ved å ha telefonfrie soner eller annet som kan bidra til mer tilstedeværelse. Dette betyr å være tilstede i samtaler, engasjere seg i aktiviteter sammen og virkelig nyte hverandres selskap uten distraksjoner.


Bruk naturen til å finne fred og ro

Om du trenger noen roligere øyeblikk i løpet av sommerdagene kan du også bruke tid på å virkelig koble deg til omgivelsene. Legg merke til lyder, lukter og farger i naturen. Ta deg tid til å gå i sakte tempo eller sitte og ta inn alt rundt det. Dette kan hjelpe deg med å føle deg mer forankret og tilstede.


Praktiser tålmodighet

Familieferier kan være intense og teste tålmodigheten til alle. Ta deg tid til å puste dypt og praktisere tålmodighet når ting ikke går som planlagt. Ved å være bevisst på dine reaksjoner og velge å respondere rolig, kan du bidra til å opprettholde en positiv atmosfære og skifte fokus til både deg selv og andre til det bedre igjen. Det blir som et godt avkjølende bad for sjelen for alle, heller enn å helle bensin på bålet.


Vær nysgjerrig

Vær åpen for nye opplevelser og læringsmuligheter. Utforsk sammen som en familie og oppdag nye ting sammen. Vær nysgjerrig og prøve å innta et “beginners mind” til det du møter, vær åpen og se etter muligheter. Det er aldri for sent å lære noe nytt! Utfordre deg selv til å gjøre noe du ellers ikke ville gjort!


8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page