top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Hvordan lykkes med endring av vaner?


Gamle vaner er vonde å vende heter det. Og det er jo ikke så rart når hjernen vår automatisk foretrekker det vi kjenner og er skeptisk til det som er nytt.


Endring av vaner kan oppleves vondt! Både faktisk fysisk vondt, men aller mest mentalt vondt fordi vi kjemper mot endringen ofte uten å vite det.


Om du skal slutte å snuse vil for eksempel kroppen reagere med et sug etter mer, og du vil oppleve at det er utmattende å stå i mot.


Om du skal begynne å trene eller spise sunnere så er det også en fysisk endring som vil merkes på kroppen, men kanskje er disse endringene også verst mentalt.


Hjernen vår leter hele tiden etter utveier for å hindre «smerten» og ubehaget og bekrefte at status quo er bedre.


Selv om ubehaget vil være kortvarig og du vil få mange flere fordeler på andre siden. Så er det for de aller fleste av oss vanskelig å komme over på andre siden og faktisk endre en vane.


Og det er først og fremst på grunn av våre mentale barrierer.


Mange vaner kommer vi ikke engang nær ved å endre fordi vi møter oss selv med unnskyldninger og utsettelse selv om vi innerst inne vet vi bør gjøre endringen.

«Jeg kan ikke prioritere det nå, for barna har så mange aktiviteter som må går foran» Eller, jeg må vente til jeg har gjort ferdig det prosjektet»..


Om du opplever dette, spør deg selv; er det faktisk reelt at du vil få bedre tid senere. Eller, kan det være at du kan starte der du er nå og gjøre endringen litt etter litt.


Vaner endres uansett ikke over natten. Du må ta skritt for skritt. Så om du for eksempel vil starte å trene så er det helt ok å starte i det små, jobbe deg oppover. Og det kan du like godt gjøre nå. 1 yogatime i uka, 30 minutter rask gange et par ganger i uka, og du er plutselig langt bedre trent enn om du ikke startet i det hele tatt.


Men også i de tilfellene der vi kommer i gang med vaneendringer kan møte disse mentale barrierene.


Det som ofte skjer er at vi forventer magisk endring over natten, mens sannheten er at det som nevnt tar tid å få resultater, det tar tid å endre vaner, og det er ikke så lurt å ta alt på en gang.


Så hvordan lykkes da?!!

Ved å bli bevisst følgende:

  • En ting om gangen

Ofte starter vi med alt for mye på en gang. Fokuser på en ting. Og om du skal legge til flere endringer på samme tid, så bør de andre endringene være noe du allerede liker å gjøre og som gir deg mentalt påfyll. Det er mentalt tappende å endre vaner, så ikke slit deg selv ut. Bruk kreftene på den viktigste endringen.


I følge forskning er det også mer sannsynlig å opprettholde en ny vane hvis den starter med små endringer. Begynn med en liten og overkommelig versjon av den ønskede vanen, og gradvis øk vanskelighetsgraden over tid.

  • Ha en plan

Det er avgjørende å ha gode planer. Om du skal trene, legg alt til rette for det. Finn frem treningstøy dagen før og sette av tiden. Om du skal endre kosthold, planlegg meny, kjøp inn det du trenger. Og ikke minst, uansett vaneendring legg en plan B, hva gjør du om du møter på en hindring? Kan du ta treningen hjemme om du ikke kommer hjemmefra fra likevel? Ut å spise på jobb, hvordan kan du likevel spise best mulig?


  • Visualiser

Se for deg hvordan du vil ha det når vanen er etablert. Kjenn inn og føl på hvor godt det vil føles. Når det blir vanskelig - ta deg selv til denne følelsen og dette bildet.


  • Vær forberedt på motstand og tilbakefall

Du vil møte motstand, så møt forberedt. Hva gjør du når det blir tøft? Kan du ta deg en luftetur når søtsuget kommer? Kan du søke hjelp, ringe en venn.? Kan du omprioritere kalenderen?


Og så, tilbakefall er helt vanlig. Ikke fortvil og gi opp.

Tilgi deg selv og forsett. Du er ikke viljeløs og slapp. Du er et menneske som prøver sitt beste og blir sliten. Men du kan - og du vil klare det om du bare fortsetter.


  • Vær tålmodig og raus med deg selv

Ikke snakk deg selv ned og gi deg selv skjenneprekner om det blir vanskelig.

Raushet og godhet for deg selv er viktig for om du faktisk lykkes.

Ingen presterer bra under konstant press og nedsettelser.


Ros deg selv for det du gjør bra! Vær din egen heiagjeng!


  • Ikke stopp

Aldri gi opp!

Det er bare så enkelt.

Endringer av vaner tar tid. 66 dager sier en del forskning.

Så hold ut og ta en dag om gangen.


Og så en dag er du der og har en ny vane.


Da er den etablert i deg, er under huden og en naturlig del av deg!


Og det som er deilig med det er at da gjør det ikke lengre vondt. Da er den automatisert. Og ironisk nok vanskeligere å endre igjen!


Så derfor, lag deg gode vaner og la uvanene være sjeldne 😉


6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page