top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Vaner for lykke!

Kjenner du på at du kunne vært lykkeligere??

Kanskje når du får den nye jobben, det perfekte huset, bilen, mer penger, mer ferie, da blir livet enda bedre?


Forskning peker mot noen vaner som kan bidra til å øke vår generelle trivsel og glede, og gjøre oss lykkeligere. Men de har ingenting med materielle goder og penger å gjøre.


Det som kommer høyt på listen er:


Gode sosiale relasjoner

Sterke og sunne relasjoner er nøkkelen til lykke. Invester tid og energi i å bygge og opprettholde gode relasjoner med familie, venner og partnere. Prioriter kvalitetstid sammen og vær tilstede i øyeblikket. Støtt og oppmuntrer hverandre, og vær åpen for å uttrykke kjærlighet og takknemlighet overfor de rundt deg. Gode relasjoner gir en dyp følelse av tilhørighet og lykke.


Vennlighet og omsorg for andre

Å hjelpe andre kan gi oss en følelse av glede og tilfredshet. Utfør små handlinger av godhet og vennlighet i hverdagen. Dette kan være alt fra å gi en kompliment til noen, være en støttende venn eller delta i veldedighetsarbeid. Å bidra til fellesskapet og gjøre en positiv forskjell i andres liv vil ikke bare gjøre dem lykkelige, men også gi deg en dypere følelse av tilfredshet og glede.


Takknemlighet

Å være takknemlig for det vi har, har stor innvirkning på lykkefølelsen. Ta deg tid hver dag til å reflektere over tingene du er takknemlig for. Dette kan være alt fra de små gledene i livet til de store prestasjonene og anledningene. Gode tips for å lage deg en takknemlighetspraksis kan være en takknemlighetsdagbok eller bare skrive ned 3 stikkord for hva du er takknemlig over hverdag. Eller du kan dele det du er takknemlig for med andre, alle i familien sier hver dag ved middagsbordet en ting de er takknemlig for, eller du gjør det samme på vennemiddag.


Fysisk aktivitet/trening

Vår fysiske helse påvirker i stor grad også vårt mentale velvære. Ta vare på kroppen din ved å spise sunn mat, trene regelmessig og få nok søvn. Fysisk aktivitet frigjør endorfiner, som er kjemikalier i hjernen som fremmer følelsen av lykke. Velg aktiviteter som du virkelig liker, enten det er en tur i naturen, dans, yoga eller annen form for trening. Å ta vare på kroppen din vil bidra til å øke energinivået ditt og gi deg en mer positiv holdning.


Tilstedeværelse og bevissthet om å leve i øyeblikket

Å praktisere yoga, meditasjon og mindfulness og kan hjelpe oss med å være tilstede i øyeblikket og redusere stress og angst. Sett av tid i hverdagen til aktiviteter som fremmer mindfulness, for eksempel yoga, pusteøvelser, meditasjon eller turer i naturen. Det kan hjelpe deg med å skape indre ro og øke din evne til å takle utfordringer og stressende situasjoner.


I en travel hverdag er det også viktig å sette av tid til pauser og nærende aktiviteter. Legg bort telefonen og skru av mail, finn ro og gi deg selv tid til å gjøre ting du virkelig nyter. Les en god bok, mal, hør på musikk, dra på utflukter og turer - hva som helst som gir deg glede og avslapning. Å gi deg selv tid til å lade opp og være til stede i øyeblikket vil bidra til å øke din lykke og generelle velvære.


Formål

Å ha et formål eller en dypere mening med livet er også knyttet til økt lykke. Reflekter over hva som virkelig betyr noe for deg og hva som gir deg glede og mening. Sett deg mål som er i tråd med dine verdier og interesser. Dette vil gi livet ditt en dypere hensikt og gi deg en følelse av økt tilfredshet. Vært oppmerksom på at ditt “hvorfor”, altså ditt formål, ikke ligger utenfor deg selv. Det dreier seg ikke om å lete ut etter noe du kan lykkes i. Men å se inn i deg selv og hva du brenner for og hva som gir deg liv!


Men så, det som viser seg å fungere aller best;


Å være snillere med deg selv!


Så enkelt, men så vanskelig.

For selvmedfølelse er også den vanen du har minst sannsynlighet for å gjennomføre.


Negativt selvsnakk og å se feil og utfordringer som personlige nederlag er utrolig vanlig. Vi er mye raskere med å rakke ned på oss selv enn på andre. Vi ser og forklarer ofte andres historier med situasjonen, men vår egen med person. Vi lar mange ganger være å gjøre ting fordi vi er redde for å feile.


Det kan du gjøre noe med!!

Selvfølelse er ikke noe du får fra andre og det er ikke konstant, det er noe du utvikler og styrker.


Selvfølelsen vokser når du tror på deg selv.

Det handler ikke om å bevise eller fortjene noe, men å huske at du alltid er verdig det livet du ønsker deg og å ta grep for deg selv og gjøre krav på det.


Bli bevisst egne behov og grenser og uttrykk dem tydelig. Lytt til kroppens signaler og ta hensyn til deg selv. Si nei når du mener nei. Slipp tanken på at du må være perfekt og omfavn at du er menneskelig.


Det viktigste forholdet du noen gang vil ha er det til deg selv!


Den dype, gode lykkefølelsen og tilfredsheten kommer ikke fra ting utenfor deg selv, den kommer innenfra! Og bare du kan skape dine vaner for lykke.


Men vi kan alle ha godt av hjelp fra hverandre på veien! Abonner gjerne på mitt nyhetsbrev for mer inspirasjon, gode tips og ikke minst konkrete yoga og mindfulness øvelser!


10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page