top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Fordeler med Yoga

Det er mange flere fordeler med yoga enn en myk kropp! Forskning viser at yoga kan forbedre både vår fysiske og psykiske helse.Yoga er en praksis som tar sikte på å forene kropp, sinn og sjel gjennom fysiske stillinger, pustekontroll og meditasjon. Ordet "yoga" stammer fra sanskritordet "yuj", som betyr "å forene." Opprinnelsen til yoga kan spores tilbake til det gamle India for over 5000 år siden og er dypt sammenvevd med hinduistisk og buddhistisk spiritualitet. Yoga ble utviklet som en åndelig praksis for å oppnå selvrealisering, frigjøring og dypere forbindelse med seg selv og verden rundt.


Yoga er underveis blitt systematisert av indiske filosofer/yogamestere. Yoga Sutras av Patanjali er et av de store yogaverkene og ble skrevet rundt år 200. Patanjali gir retningslinjer for å leve et liv i samsvar med yogaens prinsipper (the eight limbs of yoga). Verket beskriver målet med yoga og hvordan vi kan oppnå dette målet - samadhi. Hatha Yoga Pradipika av Svatmarama regnes som den første teksten av betydning som omhandler Hatha yoga (“moderne yoga”) og den ble skrevet på 14-1500 tallet. Denne teksten går i mye større grad i detaljer på asana praksisen (den fysiske praksisen/yogastillingene) og samadhi - åndelig frigjøring og også Hatha yogas endelige mål.


Yoga har i dag blitt en populær form for trening og stressmestring, og stadig flere opplever også hvordan yoga ikke bare er godt for kroppen, men for balanse mellom kropp og sinn og vår mentale helse.


Fordelene ved å praktisere yoga er mange, inkludert økt fleksibilitet, styrke og balanse, forbedret pust/lungekapasitet, bedre blodomløp, redusert stress og angst og generelt bedre velvære. I tillegg har regelmessig praktisering av yoga vist seg å bidra til lindring av kroniske smerter, forbedret søvnkvaliteten og til å senke blodtrykket.


Yoga reduserer stress og angst:

En av de viktigste fordelene med å praktisere yoga er reduksjon av stress og angst. Yoga involverer dyp pust, avspenningsteknikker og mindfulness som kan bidra til å roe sinnet og redusere følelser av stress og angst. Dette kan være spesielt gunstig for de som sliter med kronisk stress eller angstlidelser.


Yoga forbedrer mental klarhet og fokus:

Yoga innebærer å trene oppmerksomhet og fokusere på det nåværende øyeblikket, noe som kan bidra til å forbedre mental klarhet og fokus. Regelmessig yogapraksis har vist seg å forbedre kognitiv funksjon og hukommelse, samt øke den generelle produktiviteten og kreativiteten.


Yoga forbedrer fleksibilitet og balanse:

Yoga involverer ulike stillinger som strekker og styrker musklene, noe som kan bidra til å forbedre fleksibilitet og balanse. Over tid kan en konsistent yogapraksis føre til økt fleksibilitet og bedre holdning, noe som kan bidra til å forhindre skader og forbedre den generelle fysiske ytelsen.


Yoga stryker immunsystemet:

Yoga har vist seg å styrke immunsystemet ved å redusere stresshormoner og øke produksjonen av antistoffer som bidrar til å bekjempe infeksjoner. Dette kan være spesielt gunstig i tider med høyt stress eller når immunsystemet er utsatt.


Yoga gir bedre søvn:

Yoga har vist seg å forbedre søvn, spesielt for de som sliter med søvnløshet eller andre søvnforstyrrelser. Mange yogastillinger og avspenningsteknikker kan bidra til å roe sinnet og kroppen, noe som gjør det lettere å sove og forlenge søvnen.


Yoga forbedrer blodomløpet:

Visse typer yoga, som Vinyasa eller Power Yoga, kan være ganske kraftige og kan bidra til å forbedre blodomløpet ved å øke hjertefrekvensen og forbedre sirkulasjonen. Yoga kan også bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom.


Yoga hjelper med smertelindring:

Yoga kan være en effektiv komplementær terapi for å håndtere kronisk smerte. Yogastillinger og pusteteknikker kan bidra til å lindre smerte og redusere betennelse i kroppen. Det kan også bidra til å forbedre den generelle mobiliteten og fleksibiliteten, noe som kan være spesielt gunstig for smerter i ledd.


Yoga fremmer bevissthet, tilstedeværelse og spiritualitet:

Gjennom yoga øver man opp bevissthet og tilstedeværelse, noe som kan hjelpe oss med å finne og stole på egen intuisjon og forbedre evne vår til å være tilstede i øyeblikket og utvikle en større følelse av indre fred og tilfredshet.


Å trene yoga har mange fordeler for både fysisk og mental helse, og det er en praksis som kan tilpasses den enkeltes behov. Yoga passer for alle; alle aldre, alle kropper, alle helsesituasjoner, alle treningsnivåer. Enten du ønsker å redusere stress, forbedre fleksibilitet eller forbedre din generelle helse, så kan yoga være et verdifullt verktøy for å nå disse målene.


Det er også en siste ting jeg vil trekke frem som veldig verdifullt med yogapraksisen.

Den gir oss rom til å være helt oss selv og i fellesskap med andre.

På yogamatta kommer vi alle som vi er, med alt vi er, og kan være i vår egen praksis. Ingen av oss vil se lik ut og yoga er ingen konkurranse. Vi oppfordres til å være på egen matte, lytte inn til egen kropp og egen pust. Men yogapraksisen er også inkluderende, åpen og lærer oss aksept for oss selv, for det som er her og nå, og for hverandre.


I yoga er vi ett - med hverandre og naturen. I yoga er vi en del av en helthet.

Fellesskapet og energi vi får av å være hos oss selv, men praktisere side om side er magisk. Og selv når vi gjør yoga hjemme hos oss selv, alene, så finnes denne magien der. Bare tenke på hvor mange rundt om i verden som praktiserer yoga, som praktiserer samtidig med deg og gjennom det hedrer seg selv, hedrer praksisen og hedrer praksisens historie. Det er essensen i yoga for meg. Enhet. Frihet.


MindfullyStronger tilbyr personlig veiledning og livscoaching med yoga- og mindfulness som verktøy. Ta kontakt for en uforpliktende prat og la oss sammen finne din vei videre til en hverdag i bedre balanse og økt styrke både fysisk og psykisk.


Gjennom YogaSpirit tilbyr jeg også yoga for nybegynnere, myk yogaflyt, yin yoga og vinyasa yoga. Alle timer hos YogaSpirit inneholder også mindfulness øvelser og teknikker, som pusteøvelser, meditasjoner, kroppsscanninger og lydhealing. Vi har også lenger workshops innen både yoga- og mindfulness og arrangerer lydbad.


Du er hjertelig velkommen til oss for å oppleve fordelene med yoga!

Og ikke nøl med å ta kontakt meg meg om du lurer på noe - jeg er her for deg, sammen blir reisen så mye bedre!!21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page