top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Selvpleie - luksus eller nødvendighet?


Føles selvpleie som luksus, noe du sjelden unner deg og forbinder med massasjer og spadager?

Føler du deg innimellom litt selvopptatt for å prioritere å ta vare på deg selv?


Full forståelse herfra om du gjør det!! Jeg har nedprioritert egenpleie såååå mange ganger fordi jeg har hatt dårlig samvittighet for å prioritere meg selv først. Og ikke minst fordi jeg ikke har tatt inn over meg hva selvpleie egentlig er.


La meg si det helt klart å tydelig!!


Du er ikke selvopptatt for å ta vare på deg selv.


Det er faktisk helt nødvendig for at du skal få ny energi og for at du skal kunne være der både for deg selv og andre at du tar vare på deg selv først. Sette på egen oksygenmaske og så videre.


Og ja ja, vi vet jo alle det. Men så gjør vi det ofte ikke, kanskje nettopp fordi vi ser på det som luksus.

Men sannheten er at god selvpleie bør være en daglig praksis.


Selvpleie er god helse.


Det er ikke selvopptatt. Det er selvutvikling!


For som alt annet må også du ha pleie for å vokse og fungere godt!! Og å vite hva man trenger og prioritere det, er ofte forskjellen på god helse og dårlig helse.


Og selvpleie er MYE mer en massasjer og pedikyrer.Selvpleie er:


Å sette klare grenser!

Hva vil du gi av deg selv og din tid til andre, hva er viktig for deg, hva vil du prioritere.

Grenser er viktigere og vanskeligere enn man skulle tro. Det krever at du blir bevisst hva som er viktig for deg og hvor langt du vil strekke deg. Og det krever at du bestemmer deg og stoler på deg selv og at du vet best hva som er riktig for deg.


Sett grensene dine og hold dem. Ikke la dårlig samvittighet eller andres behov presse deg over egne grenser. Plei grensene dine, plei deg selv!


Å sette av tid til deg!

Ikke la egentiden være det som alltid ryker når kalenderen blir for full. Ta deg tid til trening, til å spise lunsj i fred og ro, eller til den halvtimen i badekaret som du har lengtet etter hele dagen. Ta deg tid til å lese, til å høre en god podcast eller tid til å bare sitte litt i stillhet.


Du tenker kanskje at det ikke er så farlig om egentiden ryker, det går jo bare ut over deg. Men det gjør det ikke. Du trenger påfyll for å fungere godt og også gi til andre. Og jo mer du går på kompromiss med deg selv jo mer bygger det seg opp motvilje inni deg mot det som hindrer deg og jo mer sliten blir du. Det hele blir bare til en ond sirkel der du får mindre og mindre overskudd til alt fordi du stadig prioriterer andre høyere enn deg selv.


Å ikke være så streng med deg selv!

Jeg vil påstå at noe av den beste selvpleien er å være litt snillere med deg selv. Det å anerkjenne seg selv for den man er og vise seg selv omtanke og vennlighet både på gode og dårlige dager er utrolig viktig. Det vi tenker om oss selv og hvordan vi snakker til oss selv har stor betydning for helsen vår både mentalt og fysisk. Se for eksempel om du kan snu historien din fra alt du burde og må, til hva du ønsker og har mulighet til.


God selvpleie er også å lytte til sin egen kropp. Kanskje ikke presse seg selv til hard trening når du bare kjenner for en rolig økt. Justere tempo i hverdagen og justere arbeidsmengden etter formen du er i. Og spesielt for oss kvinner, å planlegge hverdagen mer etter menssyklus er en game changer.


Å være tilstede her og nå!

Mindre tid til mindless scrolling mer tid til å være ute i naturen, ha kvalitetstid med familie og venner, meditere, sitte i stillhet og gjøre ingenting.

Rett og slett koble av alt utenfor og være tilstede i det man gjør her og nå.

Hjernen og kroppen vår trenger det for å lade seg opp igjen!


Å gjøre noe gøy!!

Ikke bare innimellom, men ofte, hver dag! Hva syns du er gøy? Hvordan kan du gjøre mer av det? Hvordan kan du ta det inn i jobb, i daglige gjøremål?


Alt flyter bedre når vi har det gøy, når vi liker det vi gjør. Til og med hard jobb blir lettere når vi gjør den med glede og energi! Det er god selvpleie å finne frem til det som gjør det skikkelig glad og gjøre mer av det!

Å være takknemlig!

Det er noe som heter at takknemlighet får det vi har til å føles nok.

Det er rett og slett slik at når vi fokuserer på det som er bra, så får vi det bedre. Og når vi fokuserer på det vi mangler og syns er dårlig, så får vi det bare dårligere. Og her snakker jeg ikke om noen falsk positiv tenkning. Men om å se hva vi faktisk har i livet vårt som er godt.


Det er som å finne vår egen motgift til bekymring. Der bekymring spør, “hva kan gå galt nå”, spør takknemlighet “hvilke bra ting er det faktisk som skjer”.


Jeg har gjort en takknemlighetsliste til en del av min faste selvpleiepraksis. Jeg skriver ned tre ting hver dag som jeg er takknemlig for. Og de trenger ikke være store. Det kan være sol i ansiktet, en god kaffe, en god klem fra tenåringen.


Å gjøre noe som nærer kroppen!

Å ta vare på kroppen er jo det vi vanligvis tenker på som selvpleie. Og ja, det bør også være en del av vår daglige praksis. Hvordan vi fysisk sett føler oss påvirker hvordan vi har det mentalt.


Den gode nyheten er at du trenger ikke dyre massasjer eller spa.

Spis sunn og god mat, få frisk luft, ta kalde dusjer hver morgen, få nok søvn, vær litt aktiv hver dag, gi mange klemmer, få mange klemmer, hold rundt noen. Fysisk kontakt og velvære er viktig for oss og frigjør lykkehormoner og god energi.


En av mine personlige favoritter nå er tørrbørsting av kroppen. Hver dag børster jeg med en god kroppsbørste. Lange, faste tak fra trærne og oppover mot hjertet. Det føles oppkvikkende og er bra for huden, blodsirkulasjon, lymfesystemet og ikke minst velværefølelsen.


Selvpleie er å gjøre noe du syns er godt og som gjør deg godt.


Selvpleie er ikke det samme som selvopptatt.

Det er selvpleie fordi du er den eneste personen som kan gi deg det - fordi bare du vet hva du trenger!


Selvpleie er god helse!


God helse er det viktigste vi har!


Ta vare på deg! Plei i vei!


Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page