top of page
Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Det er deg det kommer an på!

Har du tenkt på at den som påvirker deg aller mest faktisk er deg selv?



Hele tiden, og stor sett uten at du legger merke til det, så har du en indre dialog med deg selv, der du forteller deg selv hva du syns, liker, mener og veier for og mot. Din indre dialog påvirker tanker, følelser og atferd.


Det er derfor utrolig viktig å være oppmerksom på hvordan vi snakker til oss selv og hva vi forteller oss selv.


Den indre dialogen din er avgjørende for hvor godt du har det og ikke minst for selvfølelsen din.


Her er noen tips for å bedre din indre dialog, håndtere din indre kritiker og bygge bedre selvfølelse:


Bli bevisst egne behov og grenser:

Lytt inn og bli bevisst egne tanker, følelser og behov. Reflekter over hva det betyr for deg. Det kan være gjennom yoga, meditasjon, sitte i stillhet eller ved å skrive fritt om det som dukker opp i deg (skrive dagbok).


Husk å ikke dømme det som kommer opp, eller med en gang skulle forklare det logisk. Gi deg selv tid. Gjennom praksisen vil du bli kjent med deg selv og utvikle en sterkere kontakt til deg selv og ditt indre.


Lytt til kroppens signaler:

Vær oppmerksom på de signalene kroppen gir deg og ta deg tid til å møte dem. Det gjør utrolig mye for selvfølelsen at du ikke hele tiden må gå på akkord med deg selv, og når du tar vare på kroppen din blir du sterkere både fysisk og mentalt.


Vær oppmerksom på tankene dine:

Bli bevisst på hvordan du snakker til deg selv. Er du ofte kritisk, nedlatende eller pessimistisk? Ved å være oppmerksom på dine negative tanker, kan du begynne å utfordre dem og erstatte dem med mer realistiske og positive tanker.


Identifiser negative mønstre:

Legg merke til de gjentagende negative tankene eller kritiske stemmene i hodet ditt. Spør deg selv om de er basert på virkeligheten eller om de er overdrevne og urealistiske. Identifisering av slike mønstre kan hjelpe deg med å endre dem.


Utfordre negative tanker:

Still spørsmål ved de negative tankene dine. Spør deg selv om det er noen bevis eller logikk bak dem. Prøv å finne alternative og mer realistiske perspektiver. Dette kan bidra til å redusere den negative påvirkningen av den indre kritikeren.


Juster negativt selvsnakk:

Øv deg på å legge merke til hva du forteller deg selv. Ikke forsøk å fortrenge det, men legg merke til det og spør deg selv om det faktisk er sant? Hva kan være like sant eller sannere? Fortell deg selv en positiv vinkling på samme scenario og tenk på at du skal snakke til deg selv på samme måte som du ville snakket til en venn.


Gi deg selv komplimenter, fokuser på dine styrker og minn deg selv på tidligere suksesser. Hei deg selv fremover og feire små som store seire.


Øv på selvmedfølelse:

Vær snill og medfølende med deg selv. Gi deg selv tillatelse til å gjøre feil og slipp tanken på at du må være perfekt og omfavn at du er menneskelig. Tenk på at hver gang noe ikke går helt som planlagt, så lærer du noe nytt og vet bedre til neste gang.


Behandle deg selv slik du ville behandlet en god venn. Øv på å tilgi deg selv og la deg selv vokse gjennom utfordrende situasjoner.


Uttrykk dine behov og grenser tydelig:

Si hva du trenger, tydelig og klart og med respekt. Ikke ha fokus på hva andre må gjøre annerledes, men hvordan du vil respondere annerledes fremover.


Jobb med deg selv og ikke la dårlig samvittighet ta deg slik at du stadig tråkker over de grensene du har bestemt deg for.


Når du ikke har kapasitet eller når noe strider mot dine ve

rdier og behov, si nei.

Du vet hva som er best for deg, du prioriterer det som er viktig og du kan si nei uten lange unnskyldninger og forklaringer.


Selvpleie:

Ta vare på deg selv, prioriter aktiviteter som gir deg glede og velvære. Prioriter søvn, mosjon, sunn mat, avslapning og hobbyer som fremmer din mentale og emosjonelle helse. Å ta vare på deg selv bidrar til å styrke selvfølelsen.




16 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page