top of page
  • Forfatterens bildeAnne-Karin Larsen

Å være med det som er


Jeg har skrevet mye om hvordan vi kan gjøre gode endringer for oss selv og hvordan vi kan bli lykkeligere i eget liv. Og det er mange ting vi kan gjøre for å skape oss en bedre hverdag med små justeringer av livsstil og valg vi tar. Men samtidig har jeg erfart at grunnlaget for alt dette er å møte oss selv som vi er og være med det som er.


For et godt liv handler på ingen måte om evig lykke. Ingen av oss har det bra hele tiden og å være med det som er handler om å anerkjenne dette og møte oss selv med aksept og forståelse også dårligere dager.


Det handler ikke om å grave oss ned i mørket eller velte oss i selvmedlidenhet, men om å kunne ta inn hele livet og være ok også med å ikke være ok. Det handler om å finne ro og aksept for livets bølgedaler.


Og hvordan kan vi være med det som er?


På dager der skyene henger lavt og sinnet føles tyngre enn vanlig, kan det virke utfordrende å være tilstede i øyeblikket. Men nettopp på disse dagene kan mindfulness være et verdifull verktøy som hjelper oss å håndtere nedstemthet med større aksept og medfølelse.


I et mindfulnessperspektiv handler det om å møte våre følelser og tanker som de er, uten å prøve å forandre dem eller motsette oss dem. Det betyr å tillate oss selv å føle oss nedstemte uten å fordømme oss selv for det.


Å praktisere mindfulness på disse dagene hjelper oss å møte våre indre utfordringer med mildhet og åpenhet, og gir oss rom til å anerkjenne og akseptere våre følelser uten å bli fanget i dem.


Her er noen måter å praktisere mindfulness på dager der man føler seg nedstemt:


Observasjon av følelser:

Ta deg tid til å stoppe opp og bli oppmerksom på hvordan du føler deg akkurat nå. Vær oppmerksom på de følelsene som er til stede i kroppen din, uten å dømme dem som gode eller dårlige. Bare observer dem som en nysgjerrig vitne til ditt eget indre landskap.


Pusten som anker:

Bruk pusten som et anker for å bringe deg tilbake til øyeblikket når følelsene av nedstemthet blir overveldende. Legg merke til pustens naturlige rytme, uten å prøve å forandre den. Pusten er alltid tilgjengelig for oss som en stabil kilde til tilstedeværelse og for å bringe oss tilbake til indre ro uavhengig av sinnstilstand.


Selvmedfølelse:

Praktiser medfølelse mot deg selv på samme måte som du ville gjort det mot en venn som følte seg nedstemt. Gi deg selv rom for å føle det du føler uten å kritisere deg selv. Aksepter at det er helt naturlig å ha nedstemte dager, og husk at det er en del av den menneskelige opplevelsen.


Naturen som terapi:

Gå en tur utendørs og legg merke til naturen rundt deg. Vær oppmerksom på lydene, luktene og følelsen av alt rundt deg. Naturen har en naturlig evne til å berolige sinnet og bringe oss tilbake til indre ro.

Vær snill mot deg selv:

På dager der du føler deg nedstemt, kan det være fristende å overanalysere eller kritisere deg selv. Husk at ingen er perfekte, og det er ok å føle seg trist eller nedstemt. Gi deg selv tid og rom til å være med det som er, uten å føle at du må forandre noe med en gang.


Praktisere takknemlighet:

Selv på dager der vi føler oss nedstemt, er det fremdeles ting å være takknemlige for. Ta deg tid til å reflektere over de positive sidene av livet ditt, selv om de kan virke små. Å finne takknemlighet i øyeblikket kan hjelpe oss å se utover vår nedstemthet og oppleve et snev av lys selv på de mørkeste dagene.


Å være med det som er på dager der man føler seg nedstemt handler om å akseptere livets naturlige svingninger og lære å være mild mot oss selv når vi føler oss sårbare. Det handler om å omfavne hele spekteret av våre følelser og gi oss selv rom til å oppleve det fulle uttrykket av å være menneske.


Gjennom mindfulnesspraksisen kan vi finne trøst i det som er, og erkjenne at selv i mørket er det lys og at ingenting varer for evig.


Aksept er stikkordet! Og aksept av en situasjon eller sinnsstemning er ikke det samme som å gi opp. Det er heller det motsatte. Når du kan være med det som er, når du kan finne mening og ro også i utfordrende situasjoner, da endres alt. Da trenger du ikke lengre stresse og kave for å komme deg ut av det. Da kan du gi livet lov til å flyte gjennom deg og vite at du uansett hva vil være ok.16 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page